Australisk Kelpie

Australisk Kelpie härstammar från olika typer av vallhundar, som engelsmän och skottar medförde och importerade till Australien under 1800-talets första hälft. Av dessa vallhundar formades så småningom en typ av hund som kom att bli en oersättlig hjälpreda för fårfarmarna med sina hjordar om flera tusen djur.


Kelpien blev känd som en outtröttlig vallare lika användbar på de öppna slätterna som i de trånga fållorna, där det krävdes en tuff hund för att klara av de tätt sammanpackade fåren.


Rasnamnet fick Kelpien efter en berömd vallhund under 1870-talet som hette King's Kelpie. Den första standarden för rasen skrevs 1902 då man fortfarande avlade enbart på vallningsförmågan och modellen var alltså en funktionell, arbetande hund. Sedan dess har bara smärre förändringar gjorts i standarden och fotografier av King's Kelpie visar att typen fortfarande är sig lik.
I Australien är Kelpien alltjämt en oumbärlig medhjälpare på fårfarmerna.

Helhetsintrycket skall vara en smidig, livlig hund av hög klass, som visar hård muskelkondition kombinerad med stor smidighet i lemmarna och som ger intryck av förmåga till outtröttligt arbete. Den skall vara fri från varje antydan till spinkighet.

Den har en naturlig instinkt och fallenhet för att valla får, både på öppen ostängslad mark och i inhägnade fållor. Varje felaktighet i byggnad eller temperament som är främmande för en arbetande vallhund måste anses som otypiskt.


Helhetsintrycket skall vara en smidig, livlig hund av hög klass, som visar hård muskelkondition kombinerad med stor smidighet i lemmarna och som ger intryck av förmåga till outtröttligt arbete. Den skall vara fri från varje antydan till spinkighet. Den har en naturlig instinkt och fallenhet för att valla får, både på öppen ostängslad mark och i inhägnade fållor. Varje felaktighet i byggnad eller temperament som är främmande för en arbetande vallhund måste anses som otypiskt.

Kelpien är en utomordentligt uppmärksam, pigg och i hög grad intelligent hund med ett milt, fogligt lynne och en nästan outtömlig energi, med en påfallande lojalitet och plikttrogenhet.
Typiskt för rasen är dess välvilliga inställning till människor och dess läraktighet, vakenhet och samarbetsförmåga
En Kelpie är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa.

http://web.telia.com/~u27004202/
En länk till mina hundars uppfödare.

Här nedan, krutov som valp 8 veckor lite drygt.

image384


Kommentarer
Postat av: Ragnvi

Hej på dig från jobbet!
Undrar om det inte är en sådan hund som skitkillen har - hon som storskäller vid ordet "telefonförsäljare"!
Gullig han var som valp!
Ja, Mobackes imponerade på mig igår!

Postat av: Plogflickan

Kul att läsa om Kelpis..
Jag har ju oxå vall/boskapshund, lite släkt är de ju i alla fall *ler Ha de så kul på träningen, uppletande så skoj!!

2008-05-08 @ 11:49:48
URL: http://plogflickan.blogg.se/
Postat av: Eva

Å gud vilken söt hund!!!

2008-05-08 @ 18:30:24
URL: http://suntliv2.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback